Tips til Zoom

Generelle tips

Tag det seriøst. Brug en smule tid på at forbered dig så "teknikken" er i orden. Er det første gang, så prøv det af med en bekendt i forvejen og "leg" med det. Så er du en smule bekendt med de basale ting, virker seriøst når mødet starter og spilder ikke andres tid.

Omgivelserne

Det afhænger selvfølgelig af mødets karakter og dine muligheder for om du kan gøre det i et særskilt lokale. Typisk ville du ikke vælge at holde et fysisk møde midt i køkkenet - hvorfor så holde et virtuel møde der hvor alle husets beboere naturligt kommer igennem og kan forstyrre dig og mødet?

Kameraer er følsomme for baggrundslys. Sidder du fx med ryggen mod et vindue hvor solen skinner ind, vil du fremstå meget mørk. De øvrige deltagere kan dermed ikke se dit kropssprog, smil og læse hvad du egentlig mener når du siger noget. Det er samme grund - brug video selvom du ikke kan lide at se dig selv. Ud over det kan være praktisk hvis du skal vise noget, så tilfører det dig og mødet autencitet og nærvær.

Ville du tage et fysisk møde på taburetter der vælter? Jeg tvivler - så til virtuelle møder skal du selvfølgelig sidde eller stå komfortabelt. Og udstyret skal være i orden. Sørg for kamera og mikrofon virker til formålet. Ingen orker et møde hvor de knapt kan høre dig fordi du burde have haft et headset eller god mikrofon.

Optimering af lyden til musik/sang

Er dit møde hvor I mødes og skal snakke, er der ikke behov for denne justering. Zooms standard indstillinger er tilpasset "talemøde" - hvilket bl.a. betyder den optimerer lyden og ekko i forhold til præcist et talemøde. Men er mødet fx hvor der skal høres musik eller sang, kan Zooms automatiske indstillinger godt være hårde ved lyden. Så får du noget ud af at pille lidt som beskrevet herunder.

Indstillingerne kan laves ved at starte Zoom programmet, men kræver så du logger ind. Det er lettere blot at gøre det når du er i et møde. Så skal du ikke logge ind i Zoom (og behøver dermed ikke en Zoom konto), men bare følge nedenstående guide.

Når du er i et Zoom møde, klikker du på pilen til højre for mikrofonen. Dette bringer en lille menu op hvor du klikker på "Audio Settings..."

I vinduet du nu får frem kan du justere hvilke enheder der skal bruges som højttaler og mikrofon. Det er specielt hvis du har ekstra højttaler og/eller mikrofon du skal sørge for de rigtige er valgt.

Derefter skal du fjerne flueben ved "Automatically adjust microphone volume", flytte "Supress background noise" til "Low" og sætte flueben i "Show in-meeting option to "Turn On Original Sound"" samt de tre underpunkter til den.

Tilbage i mødet har du nu fået en mulighed for at vælge "Turn on Original Sound" øverst til venstre. Klik på den, så bliver den slået til, som den skal være, og skifter til at stå "Turn off Original Sound" (fordi nu er den slået til - trykker du igen slår du det fra).
Hvis du undervejs har lidt længere tid hvor I skal snakke, kan det være en fordel at slå Original Sound fra mens I snakker da Zoom så optimerer lyden til tale. Du slår Original Sound let til igen ved at klikke på den.

Så er det bare at komme igang - husk at dette skal gøres for alle der vil sende god lyd. Så skal begge parter i et møde optage lyden uden Zoom blander sig i den, skal det gøres for begge partnere. Husk også det er helt okay at slå det til og fra, bare på knappen "Turn on/off Original Sound" alt efter om det er musik/sang eller tale du vil have Zoom skal gøre bedst.©2021 Greait
Det er ikke tilladt at kopiere/gengive denne side, men det er tilladt at dele linket :-)